Wel of niet extra vitamines of suppletie bij slikken?

suppletie

Extra vitamines uit suppletie is onzin? Deels ben ik het daar zeker mee eens.

Er is de laatste tijd weer veel in het nieuws over dat extra vitamines onzin zijn.

Daar ben ik het deels mee eens maar wat zo jammer is dat er niet goed wordt uitgelecht in welke situaties deze wel degelijk van belang kunnen zijn.

Ik voel me geroepen om hier echt wat beter uitleg over te geven.

Als je niet echt vermoeidheid klachten hebt of andere gezondheid klachten zou het het beste en gezondste zijn dat je met gevarieerde, ongeraffineerde gezonde biologische voeding voldoende voedingstoffen binnenkrijgen.

Er zijn echter wat maars…

Helaas eet maar 2 tot 15% van de Nederlandse bevolking genoeg groenten. Daarbij eet het grotendeel van de bevolking bewerkte voeding dat arm is aan micronutriënten.

Dan zijn er nog groepen mensen die geen vis of vlees willen eten. Deze groep zal wel degelijk tekorten krijgen aan bijvoorbeeld B12 vitamine. In deze situatie is het van belang om een goed opneembare actieve vorm van B12 te nemen.

vitamin D

Onderzoek toont aan dat 58,8% van de Nederlandse bevolking onvoldoende vitamine D in het bloed heeft. Die groep zal zeker moeten bijschikken.

We zien bij veel ouderen tekorten aan maagzuur waardoor B12 niet goed wordt opgenomen en dus bijgeschikt moet worden in de vorm van een smettablet of injecties. B12 tekorten zien we ook bij mensen met een maagzweer, gastritis of mensen die besmet zijn met de bacteriën helicobacter pylori.

Ik zal nog een paar groepen mensen bespreken die wel degelijk baat hebben bij extra biologisch goed opneembare suppletie (geen synthetische vorm).

 • Mensen die veel stress hebben
 • Bij maag en darmproblemen
 • Als je een detox programma gaat starten
 • Mensen met een auto-immuunziekte of andere chronische aandoeningen
 • Mensen met spijsverteringen problemen
 • Verstoorde darmflora door schimmels als candida overgroei of parasieten
 • Als de lever te veel overbelast is
 • Als je een donkere huid hebt of je onvoldoende zonlicht krijgt
 • Als je een burn-out hebt of ertegenaan zit
 • Mensen die wel gezond willen eten maar door drukte niet lukt
 • Als je medicatie gebruikt en waardoor de opname van voedingstoffen verminderd en darmbacteriën afsterven. Medicatie is vaak symptoombestrijding en kent veel bijwerkingen. In bepaalde gevallen kunnen natuurlijke kruiden, voeding en suppletie een oplossing bieden om deze bijwerkingen te neutraliseren of om medicatie gebruik te verlagen en aan te vullen met natuurlijke kruiden, voeding en suppletie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan magnesium die de bloeddruk wel degelijk kan verlagen waardoor de medicatie omlaag kan. Hetzelfde geld voor diabetes type 2 wat heel goed ook ondersteund kan worden met voeding met een lage glycemische waarde. Dat is voeding waar het lichaam minder insuline voor hoeft aan te maken. Of gezonde voeding aanpassingen bij mensen met hart en vaatziektes. Overigens adviseer ik mensen die veel medicatie gebruiken om de lever te ondersteunen met de goed opneembare biologische vorm S-Acetyl-L-Glutathion suppletie. Vitakruid verkoop deze.
 • Ik zelf heb een maculadegeneratie en daarbij is bijvoorbeeld suppletie met o.a. Astaxantine de enige manier om het proces te vertragen.

DNA testen

Ik ben hier overigens achter gekomen na een uitgebreid DNA-onderzoek. Ook dat ik aanleg heb voor obesitas en l’carnitine die verantwoordelijk is voor goede vetverbranding niet voldoende binnen krijg. Ik vul dit zelf weldegelijk aan met extra suppletie. Ik heb een periode onbewust weinig vlees gegeten waardoor ik niet alleen tekorten kreeg aan l’carnitine maar ook taurine wat superbelangrijk is voor vele lichaamsprocessen en ook om geen galstenen te ontwikkelen. Ik kraag dan ook galstenen. Nu als ik wat minder trek in vlees en vis heb slik ik wel taurine bij. Ik werk als integraal personal trainer nauw samen met bedrijven die DNA testen doen. Met de uitslagen van je DNA kunnen we zien waar je vanuit de basis wat zwakheden hebt om daarna de boel te optimaliseren met voeding, lifestyle en eventueel wat extra suppletie. Mocht jij dit ook belangrijk vinden kunnen we een afspraak maken om te kijken of de DNA test met programma een uitkomst kan bieden.

DNA

Synthetische suppletie 

Ik zou wel graag willen melden dat ik zeker geen voorstander ben van synthetische vitamines of suppletie.

Deze worden voornamelijk op chemische wijze geproduceerd en komen dus niet uit natuurlijke groenten of fruit. Ook zijn deze vaak te hoog gedoceerd en bevatten meestal onvoldoende hulpstoffen om goed opgenomen te kunnen worden. Of ze bevatten hulpstoffen die niet bevorderlijk zijn voor een optimale gezondheid. Als je besluit om vitamines en mineralen bij te slikken kies dan voor suppletie die als samenstelling zo dicht mogelijk bij de natuur zitten en een hoge biologische opneembaarheid hebben.

Maar het beste blijft, als je geen klachten of aandoeningen hebt, om natuurlijk alles zo veel mogelijk uit gevarieerde biologische voeding te halen. Eventueel aangevuld met greens poeder wat ook hoogwaardige voeding bevat in zijn natuurlijke vorm. Mix je greens met verschillende goede merken en zorg dat er ook wat pre/ probiotica en enzymen in zitten.

Het is niet altijd makkelijk om erachter te komen of je wel of niet iets moet bijschikken of dat je voldoende binnenkrijgt en ook de opname van voedingstoffen wel goed is en dus de darmen goed genoeg functioneren.

Ik hoop dat ik met deze blog iets meer duidelijkheid heb geschept maar ik begrijp dat het ook meer stof tot nadenken geeft en dus nog meer vragen oplevert.

Voor nu geniet van je dag!

Als je twijfels hebt kom dan langs om je goed te laten informeren.

Mocht je na aanleiding van deze blog nog vragen hebben vul dan het contactformulier op de website in met je vraag.

Wil je starten met je voeding te optimaliseren en je nachtrust te verbeteren kun je hier het gratis E-book downloadden.

Voor nu geniet van je dag!

Liefs,

Iboya

-Integraal personal trainer in Amsterdam-

Deel dit bericht, kies je platform!