Stressmanagement of stresspreventie

Hoe ontstaat stress ?

In de oertijd kreeg men stress wanneer men werd aangevallen door een wild dier of wanneer er voedsteltekorten ontstonden. Tegenwoordig zijn er veel meer factoren waardoor het lichaam stress ondervindt. Denk bijvoorbeeld aan geraffineerde voeding met zoetstoffen, E- nummers en andere belastende additieven, drugs en mentale stress. Ook moet je denken aan een overprikkeling en verslaving van social media en Netflix, angst, slaaptekort en exorfines. Exorfines zijn stofjes die o.a. in melk, tarwe, spinazie, soja en schimmelkazen zitten. Deze stoffen geven een morfineachtige werking waardoor ze een zeer prettig gevoel geven en hierdoor een soort verslaving kunnen uitlokken. Exorfines remmen de lichaamseigen endorfine af. Er ontstaat een tijdelijk gelukkig of rustgevend gevoel na het nuttigen van bijvoorbeeld brood, pizza, melk, kaas, pasta, koekjes, roomijs, gevolgd door relatief snel een negatieve dip.

Voorkomen of managen van stress

Dus wil je afvallen, zorg dan voor mentale rust door middel van meditatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen en optimaliseer je darmen. Stress kan er ook voor zorgen dat de darmwand gaat lekken en eiwitten en afvalstoffen in de bloedbaan terecht komen. Hierdoor kunnen weer ontstekingen in het lichaam ontstaan maar ook op de huid. Het aanpakken van een onrustige huid start met het optimaliseren van de darmen en het minimaliseren van stress.

HPA

Wat is stress ?

Het lichaam maakt geen onderscheid tussen verschillende soorten stressprikkels. Voor iedere onbekende prikkel gaat er een alarmsignaal naar de hypothalamus met als gevolg dat het sympathicus en het HPA-as aangaan. Er zijn twee soorten stress te onderscheiden: langdurige stress, welke wordt gereguleerd door de HPA-as en de neurotransmitters, en kortdurende stress, welke wordt gereguleerd door het autonome zenuwstelsel en in mindere mate door de HPA-as.

Het bloed wordt voornamelijk naar de spieren gepompt om te kunnen vluchten en minimaal naar het spijsverteringssystemen. Dit is de reden waarom veel mensen met stress spijsverteringsproblemen hebben. De stress zorgt er ook voor dat er glucose wordt vrijgemaakt uit de spieren en de bloedsuikerpiek wordt verhoogt. Hiervoor is er weer het vetopslag hormoon insuline nodig. Het woord zegt het al: stress veroorzaakt uiteindelijk vetopslag. Stress bemoeilijkt dus het afvallen.

Stress voedt ook de ongunstige darmbacteriën waardoor die kunnen gaan overheersen. Als slechte darmbacteriën gaan overheersen, wordt de opname van voedingstoffen sterk verminderd. Hierdoor kan het lichaam gaan denken dat het te weinig voedingstoffen binnenkrijgt. Vervolgens wordt een vetreserve opgebouwd, hormonen worden niet goed aangemaakt en er kan candida ontstaan. Ook een ongunstige darmbacterie, onder andere veroorzaakt door stress, zorgt ervoor dat je niet effectief kan afvallen.