Beste voeding schema afvallen

Het beste voeding schema dat je gezond laat afvallen zonder honger, met meer energie en je een beter humeur geeft en je zelfs laat verjongen. Kan dat? Jazeker, ik leer je slim te eten waar zondigen nog steeds mag.

Deze aanpak werkt bij jong en oud, man en vrouw! Geen ingewikkelde gezonde recepten en lang in de keuken staan. Klinkt als een droom? Nee, dit is zeker geen droom, als je de kennis over welke voeding jou goed doet echt tot je neemt, of simpel het voeding schema gebruikt dat je gezond laat afvallen.

voeding schema afvallen

Ken je dat die diëten waar je even van afvalt, maar daarna net zo snel weer aankomt? Diëten die niet vol te houden zijn of gewoonweg geen resultaat bieden? Het jojo-effect. Een wondermiddel dat je snel laat afvallen. Groene thee laat je afvallen, zelfs gembershots of bosbessen als ontbijt val je van af, allerlei tips, je wordt er mee doodgegooid. Iedereen noemt zich tegenwoordig een expert. Maar is het niet beter om langzaam af te vallen en géén crash diëten te volgen?

Ik hoor je denken; waarom denk jij dan dat je een voeding of gezondheids expert bent en het juiste voeding schema hebt om af te vallen?

Goede vraag! Ik denk dat ik met 51 jaar gezond en slank vol energie zelf het levende bewijs ben en in de 2e plaats, ik hou van onderbouwde wetenschappelijke methodes.

Mijn passie is om te leren hoe essentiële lichaam functies geoptimaliseerd kunnen worden. Een gezond lichaam functioneert en regenereert beter, dus makkelijk om slank, gezond en fit te blijven. Klinkt simpel toch? Of niet? Als je weet welke lichaam processen voor een goede opname zorgen van voedingstoffen, vetverbranding en regeneratieprocessen, wordt het vrij logisch wat wél de juiste aanpak is.

Laten we wat dieper ingaan welke processen van essentieel belang zijn, om gezond, blijvend slank en vitaal te zijn.

Stap 1.

De darmen en darmflora in balans.

Afvallen lukt veel moeilijker bij mensen waarbij de darmflora uit balans is.

Recente wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit, dat overgewicht deels te maken heeft met de darmflora die uit balans is. Hoewel deze onderzoeken nog in de kinderschoenen staan, is er wel al voldoende bewijs hiervoor gevonden. Mensen met een hoge BMI (Body Mass Index) hebben een bepaald type darmflora, dat verschilt van de darmflora van mensen met een gezond gewicht, waarbij voedsel wel goed wordt omgezet en stoffen voldoende aanwezig zijn die de hersenen aangeven dat er voldoende voedingstoffen genuttigd zijn en het hongergevoel signaal naar de hersenen wordt uitgeschakeld. Als je darmflora in balans is zal je voedingstoffen beter kunnen opnemen en zal je hongergevoel en vetopslag ook verminderd worden. Bepaalde ongezonde voedingstoffen als tarwe producten, alcohol en suiker (exorfine stoffen) kunnen de neurotransmitters, stofjes in de hersenen uit balans brengen wat weer onrust en emotionele reacties in het hoofd tot gevolg heeft. Hierdoor kunnen ook weer vreetbuien ontstaan wat het afvallen bemoeilijkt.

De praktijkervaring laat zien dat het darmecosysteem ook met de juiste voedingsadviezen in balans kan worden gebracht. Vooral bij mensen die willen afvallen is het belangrijk om de darmen goed te verzorgen. Eenzijdige voeding, stress, suikers, tarwe producten, alcohol, te zware work-outs, geraffineerd bewerkt voedsel, overeten of eetbuien, antibiotica en medicijnen kunnen een disbalans hierin geven. Dit kan op den duur uitmonden in (chronische) darmklachten denk daarbij aan prikkelbaar darm syndroom, de ziekte van Crohn, coeliakie of colitis ulcerosa.

Darmen in balans

Mijn belangrijkste tips om je darmen in balans te brengen en beter af te vallen zijn;

 1. Begin direct met een goede probiotica met minimaal 10 verschillende bacteriestammen om je goede darmbacteriën aan te vullen
 2. Voed deze goede darmbacteriën met diverse greens, gefermenteerde producten en dranken, veel groene bladgroenten, radijs, aardperen,groene Asperges, knoflook, jicama (een wortelknol), uien, prei, tomaten, wortel, havermout, kaneel en kurkuma.
 3. Vermijd stress, stress voedt de slechte darmbacteriën en zorg voor een goede nachtrust
 4. Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel, suikers, tarweproducten en drink niet te veel alcohol
 5. Doe eventueel een kuurtje om de darmwant te optimaliseren met samengestelde natuurlijke kruiden Glorious gut van superfoodies.
 6. Drink dagelijks een glas “greens” met pre en probiotica diverse groenten en spijsverteringsenzymen. Eventueel ook van superfoodies of Vitakruid.

Detox en leverondersteuning

Detoxen

Detoxen speeld een belangrijke rol om goed vet te kunnen verliezen. Gifstoffen die niet goed afgevoerd kunnen worden door de lever worden veilig opgeslagen in het vetweefsel. Hoe meer gifstoffen hoe meer het lichaam vetweefsel gaat opslaan. Afvallen gaat hierdoor moeizaam en niet efficiënt. Om goed vet te verliezen is het dus van belang om eerst wat gifstoffen kwijt te raken.

Je wil dus eerst een goede detox kuur doen als je efficiënt vet wil verliezen en wil afvallen.

Helaas wordt de fout gemaakt om te detoxen zonder voedingstoffen die de gifstoffen kunnen binden waarna deze veilig via de darmen het lichaam verlaten. Als je alleen met sappen een detoxkuur volgt zullen de gifstoffen weer via de darm opgenomen worden waardoor de lever overbelast raakt. De lever kan werkzaamheden als oude oestrogenen onvoldoende afvoeren. Het gevolg is dat er een oestrogeen dominantie ontstaat. Dit is een hormoondisbalans waarbij we veel vocht en vet vasthouden vooral bij de billen en benen.

De gifstoffen worden via de darmen weer opgenomen en weer opgeslagen in het vetweefsel waardoor het lichaam weer meer vet gaat opslaan om het lichaam te beschermen tegen de opgeslagen gifstoffen. We zien hier het klassieke jojo-effect ontstaan wat we overigens ook zien bij een dieet met te weinig voedingstoffen. Bittere groenten kunnen de lever helpen ondersteunen. Ik eet extra veel van deze groenten voor tijdens en na dat ik alcohol drink om zo mijn lever een handje te helpen ondersteunen.

Voeding Stoffen die de lever ondersteunen;

 • Andijvie
 • Witlof
 • Spruitjes
 • Artisjok
 • Kurkuma
 • Mariadistel kruid
 • Suppletie sterk antioxidant S-Acetyl-L- Glutathion van Vitakruid link

Hormoonbalans

Hormonen uit balans zien we vandaag de dag steeds vaker. Dit kan ook een grote oorzaak zijn waarom je moeilijk kan afvallen en vet kan verliezen. Er zijn verschillende oorzaken waarom hormonen uit balans raken. Denk aan veel stress, onvoldoende voedingstoffen, gifstoffen uit de omgeving,  toxinen en schadelijke chemicaliën als pesticiden

plastic flesjes die niet BPA vrij zijn, bodylotions, shampo, douchegel  en spraytan met conserveringsmiddelen en parabenen gebrek aan slaap. Ook diverse ziektes als diabetes, schildklieraandoeningen, syndroom van Cushing, polycysteus ovarium syndroom (PCOS) plus eierstok- en prostaatkanker die de hormonen uit balans brengen. Je kunt zelf veel doen om je hormonen weer in balans te brengen.

Hier mijn tips

 1. Eet zo puur en onbewerkt mogelijk zie receptenboek iboya
 2. Vermeid een ongezond voedingspatroon met veel suikers en geraffineerde producten
 3. Vermeid stress door te mediteren of aan mindfulness te doen
 4. Beweeg voldoende maar zeker niet langdurige zware trainingen
 5. Drink voldoende water om afvalstoffen goed af te kunnen voeren.
 6. Ondersteun de lever met bittere groenten en kruiden als mariadistel
 • Zorg voor een gezonde nachtrust, onvoldoend slaap kan een hormonen uit balans brengen
 • Pak ongezonde leefgewoontes aan, probeer deze langzaam te vervangen door gezonde leefstijl gewoontes.

Stress en vetopslag / overgewicht

Stress zorgt voor vetopslag en overgewicht! Ja je leest het goed. Ook al eet je gezond bij veel stress gaat je lichaam nog steeds vet opslaan en wordt het erg moeilijk om goed gewicht te verliezen en afvallen gaat zo goed als niet. Hoewel in sommige gevallen mensen juist afvallen. Stress zorgt voor hoge cortisol levels in het bloed waardoor er meer insuline vetopslaghormoon nodig is. Stress is desastreus voor vele lichaam functies. Om er een paar te noemen; de vrijgekomen suikers in het bloed voeden de slechte darmbacteriën en kunnen diabetes veroorzaken, het verlaagt de weerstand, geeft een hormoondisbalans en in ernstige situaties een bijnieruitputting of te wel burn-out.

Mijn tips om stress te voorkomen;

 • org voor een goede balans tussen werk, ontspanning, leuke dingen doen en sociaal leven
 • Mediteer, volg yogalessen, doe aan mindfulness oefeningen
 • Ademhalingsoefeningen zie de video
 • Ga wandelen in de natuur
 • Maak een lijst van dingen die onnodig veel stress opleveren en probeer deze stap voor stap uit je leven te elimineren.
 • Leer met RED methode je boosheid en ergernis in gewenst gedrag om te zetten waardoor stress geen kans krijgt. Link?
 • Neem eventueel kruiden als Maca, suppletie als Rhodiola of safraan & suntheanine van vitakruid om stressgevoel te verminderen als mediteren niet lukt
Stress

Heb je behoefte aan een makkelijke oplossing?

Een simpel voedingspatroon waarbij je bovengenoemde lichaamsfuncties in balans brengt met makkelijke snelle recepten dan kun je gebruik maken van het handige recepten maandschema boek

Wil je liever behalve een gezond receptenboek ook aan een duurzame gezonde levenstijl werken dan is de iboyatotalhealthacademy de makkelijkste en effectiefste oplossing. Hier leer je stap voor stap hoe je je levenstijl simpel optimaliseert en automatisch alle bovengenoemde lichaamsfuncties  in balans brengt en makkelijk en blijvend een slank gezond lichaam ontwikkeld met meer mentale rust.

Deel dit bericht, kies je platform!