iboya training

Het bittere stofje ( fytonutrienten ) vol met antioxidanten en andere belangrijke gezonde bestanddelen wordt verwijderd uit ons eten!

Oeps; is ons groenten en fruit leeg?

Het bittere stofje ( fytonutrienten )

Er is iets goed fout met ons groenten en fruit. Het wordt steeds zoeter wat ook overigens ook betekent dat er meer insuline vetopslag hormoon nodig is. En dat willen we juist niet.

Maar nu iets wat veel erger is; het bittere stofje wordt eruit gehaald en het groente en fruit smaakt steeds zoeter. Als het zoet is dan verkoopt het beter. Nu denk je vast: “fijn dan dan lusten mijn kinderen het eindelijk!”, maar helaas, juist dit stofje is het meest gezonde stofje in de groenten en fruit!  Zonder dit belangrijke stofje blijft er nog maar weinig over van onze gezonde groenten en fruit. Je kunt dus wel meer groente en fruit gaan eten omdat het lekker zoet is, maar het is minder gezond dan voorheen.

Wat is dan dit belangrijke stofje en waar is dit goed voor? Dit stofje heet fytonutriënt. Een hoge dosering is giftig maar in kleine hoeveelheden is het wetenschappelijk aangetoond dat het een scala aan positieve gezondheidseffecten heeft.

Om er een te noemen als voorbeeld, in de witte grapefruit zit het super bittere stofje naringine. Het stofje heeft ontstekingsremmende en anti-inflammatoire eigenschappen. Ook heeft het een positief effect op het afremmen van borstkankercellen. Het mechanisme dat voor deze positieve eigenschappen zorgt, heet hormese. Als je dat eruit haalt dan verliest het zijn kracht!

iboya training

Dit is nog maar 1 voorbeeld, maar dit bittere stofje heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Nog een reden waarom fytonutriënten zo goed voor je zijn is dat zij een antioxiderende werking hebben. Goed voor de anti-aging en je immuun systeem. Maar als je dit uit het fruit haalt dan is het letterlijk ‘leeg’.

Ik dacht altijd dat in ieder geval onbewerkte groenten en fruit veilig was ( op de pesticide na), maar helaas dit is de bittere waarheid over onze groenten en fruit. Laten we hopen dat er met biologisch groenten en fruit niet word gerommeld.

Mijn tip: als het nog bitter smaakt en onbespoten is, is het nog op en top gezond. Leer bitter te waarderen!

Klik hier voor het volledige artikel.

Deel dit bericht, kies je platform!