Nervus vagus stimuleren, hoe doe je dat?

De nervus vagus, ook wel de 10e zwervende zenuw genoemd, speelt een cruciale rol in ons zenuwstelsel en heeft een diepgaand effect op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het stimuleren van de nervus vagus kan grote voordelen bieden, zoals het verminderen van stress, angst en ontstekingen, en het bevorderen van de spijsvertering en het microbioom, innerlijke rust en welzijn. Maar hoe activeer je de nervus vagus? En waarom is dit belangrijk? In deze blog leg ik het uit.

Wat is de nervus vagus?

De nervus vagus is een langste zenuw in ons lichaam en heeft vertakkingen die verbonden zijn met verschillende organen, waaronder het hart, de longen en het spijsverteringsstelsel. Als je gestrest of angstig bent, kan de nervus vagus overprikkeld raken, wat kan leiden tot een verhoogde hartslag, een verhoogde ademhaling en spijsverteringsproblemen. Door de nervus vagus te stimuleren, kun je het parasympathische zenuwstelsel activeren, ook wel bekend als het “rust en herstel”-systeem. Dit activeert een staat van ontspanning en bevordert herstel, wat gunstig is voor onze fysieke en mentale gezondheid.

Waarom is de nervus vagus stimuleren belangrijk?

De nervus vagus speelt een sleutelrol in je welzijn. Door hem te stimuleren, verminder je stress, angst en verbeter je je humeur. Bovendien vermindert het de ontstekingsreactie van je lichaam en versterkt het je immuunsysteem, waardoor je weerbaarder wordt tegen ziekten. Het belangrijkste is dat een gekalmeerde nervus vagus je in staat stelt om beter om te gaan met de uitdagingen van het moderne leven en je helpt een dieper gevoel van welzijn en innerlijke rust te bereiken. Het is een kleine stap met een grote impact op je algehele gezondheid en welzijn.

Hoe stimuleer je de nervus vagus?

Mensen vragen weleens hoe je de nervus vagus kan kalmeren. Dit kan niet. Je kalmeert de nervus niet, deze stimuleer je. Het stimuleren van de nervus vagus kan wel helpen om je zenuwstelsel te kalmeren. Benieuwd hoe je de nervus vagus kan stimuleren? Je kan de nervus vagus stimuleren door middel van verschillende natuurlijke methodes. Denk aan oefeningen zoals ademhaling en meditatie. Hieronder vind je 5 eenvoudige oefeningen waarmee je de nervus vagus stimuleert, en dus jouw zenuwstelsel kan kalmeren.

Oefening 1. Diepe en langzame ademhaling

Neem de tijd om bewust diep in te ademen via je neus, en adem vervolgens langzaam uit via je mond. Herhaal dit patroon en focus op je ademhaling om je lichaam te helpen ontspannen en de nervus vagus te stimuleren.

Zingen of hummen stimuleert de nervus vagus en kan helpen om deze te stimuleren. Kies je favoriete liedje en laat je stem de stress wegnemen terwijl je jezelf verliest in de muziek.

Oefening 3. Meditatie en mindfulness

Beoefen dagelijks meditatie en mindfulness om je bewustzijn te vergroten en stress te verminderen. Dit kan de nervus vagus activeren en bijdragen aan een gevoel van rust en welzijn.

Als je je aanmeldt voor de TotalHealthAcademy, leer ik je de meest effectieve meditatie-oefening die je dagelijks kan doen. Met deze oefening stimuleer je niet alleen de nervus vagus, maar manifesteer je jouw droomleven, waardoor er dagelijks positieve dingen op je pad komen.

Oefening 4. Koudwater therapie

Neem een korte, verfrissende douche met koud water. Dit kan de nervus vagus activeren en een gevoel van kalmte bevorderen.

Oefening 5. Lachen

Lachen is een uitstekende manier om de nervus vagus te stimuleren. Kijk naar grappige filmpjes, lees een grappig boek, of breng tijd door met mensen die je aan het lachen maken.

Activeer jouw nervus vagus

Wil je jouw nervus vagus activeren? Het stimuleren van de nervus vagus is dus van groot belang voor onze algehele gezondheid en welzijn. Door regelmatig oefeningen te doen die de nervus vagus stimuleren, kunnen we stress verminderen, ontspanning bevorderen en een positief effect hebben op ons lichaam en geest. Voeg deze oefeningen toe aan je dagelijkse routine en ervaar de voordelen van een gekalmeerd zenuwsteldel voor een rustiger en evenwichtiger leven.

Wil je jouw nervus vagus activeren? Meld je aan voor de Iboya TotalHealthAcademy. In de academy vind je meditatie- en ademhalingsoefeningen om je mentale rust te stimuleren. 

Meld je aan voor de Iboya TotalHealthAcademy

totalhealthacademy

√ Leer kort en effectief bewegen
√ Optimaliseer je voeding, vitaliteit, en verjong
√ Creëer mentale rust en optimaliseer je focus