Extravert of introvert: dit zegt je poep over je persoonlijkheid

Wat mooi om te zien dat voedingswetenschapper Sophie van Zonneveld hier uitgebreid onderzoek naar doet. Zie hier de bijzondere video van haar onderzoek. Je poep, het laatste waar je aan zou denken als het gaat om persoonlijkheid, maar recente onderzoeken onthullen een link tussen je darmmicrobioom, je gemoedstoestand en wie je bent. Het microbioom heeft meet invloed op je persoonlijkheid dan je misschien verwacht. Ben jij introvert of extravert? Dit zegt jouw poep over je persoonlijkheid.

Wat is het microbioom?

Laten we beginnen met de basis. Je microbioom is als een levendige gemeenschap van microscopische wezens die in je darmen wonen. Deze wezens, waaronder bacteriën, virussen en schimmels, vormen samen je darmmicrobioom en spelen een cruciale rol in je algehele gezondheid en welzijn. Hoe meer diversiteit van verschillende goede bacteriën, verschillende rassen, hoe weerbaarder je fysiek en mentaal bent. Hoe meer slechte rakkers hoe meer oorlog en schade aan de darmwand.

Ben je extravert of introvert?

Ben je extravert, geniet je van sociale interacties en schitter je graag in de schijnwerpers? Of ben je introvert, voel je je meer op je gemak in intiemere, kleinere groepen? Ze denken dat je microbioom meer kan zeggen over je persoonlijkheid dan je zou denken.

In het filmpje van Sophie Zonneveld verrichten ze wetenschappelijk onderzoek waarbij deze lijkt aan te tonen dat mensen met een divers microbioom vaak neigen naar extraversie, terwijl degenen met minder variatie introvertie vertonen. Dus als je jezelf afvraagt waarom je vrienden de feestbeesten zijn terwijl jij liever met een boek op de bank zit, overweeg dan eens te kijken naar je darmbewoners!

Stress, prikkelbaarheid en burn-out

Stress is een belangrijke factor die onze prikkelbaarheid en gevoeligheid voor burn-out beïnvloedt. Hier komt je microbioom weer om de hoek kijken. Stress voedt de slechte darmbacteriën en deze rakkers zullen niet alleen de belangrijke goede darmbacteriën uitroeien maar hun uitwerpselen beschadigen ook de darmslijmlaag wat weer een lekkende darm kan veroorzaken. Een gezond microbioom kan bijdragen aan een Sterke darmwand en een betere stressrespons en lagere gevoeligheid voor burn-out. Het lijkt erop dat je goede darmbewoners de sleutel tot een beter humeur en meer mentale veerkracht in handen hebben. Dus in plaats van te zeggen “ik heb een slechte dag,” kun je misschien wel grappen: “mijn goede darmbacteriën zijn vandaag niet in topvorm.”

Microbioom als stemmingsregulator

Het verband tussen het microbioom en neurologische aandoeningen zoals ADHD, autisme en depressie wordt steeds duidelijker. Hoewel er nog veel onderzoek moet worden gedaan, suggereren diverse studies met muizen dat een onevenwichtig microbioom waar minder diversiteit is van goede darmbacteriën de symptomen van deze aandoeningen kan verergeren. Het goede nieuws is dat een dieet rijk aan vezels, samen met probiotica en prebiotica, en arm aan tarwe, bewerkte voedingsmiddelen en suiker je microbioom in balans kunnen helpen houden en mogelijk bijdragen aan een betere stemming en cognitie.

Wil jij dit ook? Meld je aan voor de Iboya TotalHealthAcademy. In de academy vind je alles wat je nodig hebt voor een evenwichtig microbioom

Een humoristische kijk op darmbewoners

Hoewel het misschien grappig klinkt dat je persoonlijkheid, humeur en mentale weerbaarheid wordt beïnvloed door de samenstelling van je darmflora, is het cruciaal om te onthouden dat je microbioom een serieuze rol speelt in je algehele gezondheid. Het reguleert je spijsvertering, ondersteunt je immuunsysteem en kan zelfs je mentale gesteldheid beïnvloeden. Dus de volgende keer dat je je afvraagt waarom je je zo voelt, bedenk dan dat het misschien niet alleen aan jou ligt, maar ook aan de kleine inwoners van je darmen. Dan wordt het wellicht tijd om actie te nemen en je microbioom goed aan te pakken.

Neem contact op met mij om echte stappen te nemen om niet alleen je microbioom te optimaliseren maar te werken met een holistische aanpak aan je fysieke en mentale gezondheid. Boek hier je belafspraak om te bespreken wat voor jou de mogelijkheden zijn.

In plaats van te zeggen “ik voel me vandaag een beetje introvert,” kun je nu zeggen “mijn microbioom heeft vandaag een rustdag genomen.” Onthoud, een gezond dieet vol vezels en gefermenteerd voedsel kan helpen om je darmbewoners in topvorm te houden, zodat ze jou kunnen helpen je beste zelf te zijn, ongeacht je persoonlijkheidstrekken.

NEXT LEVEL HEALTH VIP PAKKET

Holistic functional medicine

WORD DE BESTE VERSIE VAN JEZELF MET DIT COMPLETE,
EXCLUSIEVE GEZONDHEIDSPROGRAMMA

√ Specifiek gericht op jouw lichaam en klachten
√ Effectief bewegen, gezonde voeding en mentale rust bij één coach
√  Verdiepende holistische aanpak genereert sneller blijvend resultaat
√ Aanpak vanuit de kern van het probleem
√ Gebaseerd op medisch onderbouwde kennis en testen