Alles over darmgezondheid

Een goede gezondheid begint vaak in onze darmen. Hoewel het spijsverteringsstelsel een complex en fascinerend systeem is, wordt de rol van darmgezondheid vaak onderschat. In deze blog duiken we dieper in het belang van darmgezondheid, de factoren die het kunnen beïnvloeden en tips om een gezonde spijsvertering te bevorderen. Dus, laten we de reis door ons darmmicrobioom beginnen!

Wat is darmgezondheid?

Darmgezondheid verwijst naar de toestand van ons spijsverteringsstelsel, met specifieke aandacht voor het darmmicrobioom – een complex ecosysteem van bacteriën, virussen, schimmels en andere micro-organismen die in onze darmen leven. Een gezond darmmicrobioom is essentieel voor een goede spijsvertering en een sterk immuunsysteem.

Het is de basis van zowel je fysieke maar ook je mentale gezondheid. Wist je dat goede bacteriën voor 90% verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van serotonine het gelukshormoon? Daarbij zijn ze ook verrantwoordelijk voor een goede omzetting van het actieve schildklierhormoon, aanmaak melatonine het slaap en regeneratie hormoon, dopamine de genot en blijdschap neurotransmitter, Gaba de neuro transmitter van rust en herstel en aanmaak van vitamines en boterzuur voor een sterke darmslijmlaag en dus immuunsysteem.

De rol van het darmmicrobioom:

Het darmmicrobioom vervult verschillende belangrijke functies in ons lichaam, zoals het helpen bij de afbraak en opname van voedingsstoffen, het synthetiseren van vitamines, het stimuleren van het immuunsysteem en het handhaven van een gezonde darmwand. Onevenwichtigheden in het darmmicrobioom kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen, ontstekingen en zelfs andere gezondheidsproblemen.

Factoren die darmgezondheid beïnvloeden:

 • Dieet: Een evenwichtig dieet met vezelrijk voedsel, probiotica en voldoende hydratatie is gunstig voor een gezond darmmicrobioom.
 • Antibiotica: Hoewel antibiotica soms noodzakelijk zijn, kunnen ze ook nuttige darmbacteriën doden, waardoor het evenwicht verstoord raakt.
 • Stress: Langdurige stress kan een negatieve invloed hebben op de darmgezondheid en het microbioom verstoren.
 • Gebrek aan lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging bevordert de darmmotiliteit en helpt bij een gezonde spijsvertering.

Tekenen van een gezond darmstelsel:

 • Reguliere stoelgang zonder ongemakken
 • Geen overmatige winderigheid of opgeblazen gevoel
 • Goede opname van voedingsstoffen
 • Sterk immuunsysteem en zeldzame verkoudheden of infecties

Tips voor een gezonde darmgezondheid:

 • Eet een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en vezels.
 • Probeer probiotica te consumeren, zoals yoghurt, kefir of gefermenteerde groenten.
 • Verminder stressniveaus door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga.
 • Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken gedurende de dag.
 • Moedig lichaamsbeweging aan, zelfs een korte wandeling na de maaltijd kan de spijsvertering optimaliseren waarbij voedingstoffen beter worden opgenomen

Let op rustig bewegen vlak na de maaltijd. Ga je sporten met een hogere intensiteit hou dan rond 45 minuten aan tussen je laatste hap en het sporten zodat er genoeg tijd is om de energie naar je spijsvertering systeem te sturen en niet naar de spieren zodat de spijsvertering niet goed zijn werk kan doen. Onverteerde voedselresten kunnen een nadeling rottingsproces veroorzaken dat weer de slechte bacteriën laat groeien. Daarbij kan dit proses ook weer de belangrijke darmslijmlaag beschadigen wat weer een verzwakking aan het immuunsysteem geeft buiten dat de darmslijmlaag te doorlaatbaar wordt en er een verhoogde ontstekingsgraad geeft in het gehele lichaam. Denk aan huidklachten, gewrichtsklachten, spier en peesontstekingen. Maar ook vage klachten en vermoeidheid klachten.

De reguliere artsen herkenen dit probleem niet omdat dit niet in hun studie zit en zullen niet de oorzaak van de klacht aanpakken maar alleen het gevolg onderdrukken met medicijnen. De medicatie kan weer de darmflora nog meer uit balans gooien.

Een betere aanpak is om het probleem vanuit de kern aan te pakken en de darmflora of microbioom weer in balans brengen. Hierbij dien je ook te proberen de oorzaken op te lossen. Met gebruik van een uitgebreid microbioom test of ontlasting test kunnen we een heel gericht voeding en leefstijl programma creëren waarbij we stap voor de de goede en slechte bacteriën in balans brengen. Zo pakken we het probleem echt bij de kern aan en zal de algehele fysieke en mentale gezondheid geoptimaliseerd worden en andere vage klachten geen kans meer krijgen.

Wil jij ook je klachten vanuit de kern aanpakken?

Bel voor een consult en microbioomtest en uitgebreid programma om nu echt dit goed aan te pakken! 0626058516

Als voormalig ballerina en ervaren personal trainer kunnen we Iboya Triz een beweging en houding expert noemen. zij is dan ook de aangewezen persoon om je een goede lichaamshouding aan te leren met daarvoor doeltreffende specifieke oefeningen. Deze master training goede lichaamshouding kan zowel online als op locatie geboekt worden.

Bel of mail voor meer informatie.

Meld je aan voor de Iboya TotalHealthAcademy

totalhealthacademy

√ Leer kort en effectief bewegen
√ Optimaliseer je voeding, vitaliteit, en verjong
√ Creëer mentale rust en optimaliseer je focus