Zijn glutenvrije broodvervangers wel zo gezond?

glutenvrij

Ik vertel al mijn klanten om zo glutenvrij mogelijk te eten omdat de tarweproducten van nu bestaan uit tarwe dat door de manipulatie om het sneller te laten groeien ook moeilijker verteerbaar is geworden en daardoor ook meer schade kan geven aan de darmwand (darmslijmvlies beschadiging waardoor voedingstoffen minder goed worden opgenomen).

Helaas is het zo dat de meeste glutenvrije producten veel suikers bevatten en vaak weinig voedingstoffen. Veel glutenvrije producten die verkocht worden in de winkel bestaan vaak uit lege caloriebronnen en zijn rovers van essentiële voedingstoffen. Omdat veel glutenvrije producten gemaakt worden van glutenvrij zetmeel en suikers verstoor je daarbij ook je suikerhuishouding en dus je darmflora.

Kijk daarom dus goed op de etiketten hoeveel suikers en voedingstoffen er in het product zitten.
Wil je tocht echt deze broodvervangers eten eet dit dan met mate en alleen de producten die niet te veel suiker bevatten en meng dit met producten die je bloedsuiker stabiliseren (veel vezels, eiwitten of wat gezonde vetten) en vol met gezonde voedingstoffen zitten.

Beter is het nog om je eigen glutenvrije brood of crackers te bakken of meer kikkererwten, linzen en quinoa door je salades en gerechten te gooien in plaats van brood. We zien ook steeds meer glutenvrije producten gemaakt van bijvoorbeeld kikkererwten of linzen.
Vergeet niet dat als je geen brood meer eet dat je voldoende producten uit de zee eet waar jodium in zit om zo geen jodiumtekorten te krijgen. Jodium versneld de schildklierwerking. Denk aan witvis, schaaldieren en zeewier producten. Pas op overdrijf niet met deze producten omdat te veel jodium ook weer uiteindelijk de schildklier kan vertragen! Alles met mate!
Eet voor 85% gezond en voor de rest is dat wijntje en stokbroodje met kaas echt wel eens oke! Ben jij zo iemand die gaan maat kan houden? Neem dan direct de volgende dag een smoothie of soepen dag zodat je de schade zo beperkt. Ik zondig meestal in het weekeinde en heb op maandag altijd mijn detox soep of smoothie dag!

En vergeet niet volop te genieten als je zondigt!! En wie zegt dat je niet kan genieten van gezonde gerechten? Eet met aandacht (mindfulness oefening), eet gevarieerd en kauw goed voor goede opname van de vitamines en mineralen;)

Recept glutenvrij volkorenboekweitbrood met gist

500 gram glutenvrij boekweitmeel
1 zakje gist en 2 theelepels broodzout (te koop bij een goede warme bakker)
6 deciliter water
1 theelepel koudgeperste olie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet het cakeblik in met kokosolie. Meng de gist en het meel en voeg het water eraan toe en mix het geheel tot een glad dik beslag. Gooi het beslag in het cakeblik en laat het 45 minuten rijzen op een warme plek onder een vochtige doek. Bak het brood midden in de oven in 45-55 minuten gaar.
Tip voor minder droog brood; voeg 75 gram quinoa of gierst toe. Natuurlijk kun je ook wat verschillende zaden of lijnzaad toevoegen.

soep fabriek

Detox soep

Ingevroren soepgroenten van Demeter
Bouillon van de soepfabriek
Eventueel wat kikkererwten of linzen goed geweld en omgewassen
Fruit een ui en knoflook in de soeppan en gooi de bouillon en soepgroenten eraan toe.

soepgroenten

Thee

Drink hiernaast thee getrokken van Gember, kurkuma, kaneelstokje en voeg op het einde een schijfje citroen en een klein beetje zwarte peper of olijfolie toe om de gezonde stoffen van de Kurkuma ook daadwerkelijk op te kunnen nemen.

Deel dit bericht, kies je platform!