Integraal personal trainer in Amsterdam Integraal personal trainer in Amsterdam

Wel of niet extra vitamines of suppletie slikken?

Extra vitamines uit suppletie is onzin? Deels ben ik het daar zeker mee eens.

Er is de laatste tijd weer veel in het nieuws over dat extra vitamines onzin zijn.

Daar ben ik het deels mee eens maar wat zo jammer is dat er niet goed wordt uitgelecht in welke situaties deze wel degelijk van belang kunnen zijn.

Ik voel me geroepen om hier echt wat beter uitleg over te geven.

Als je niet echt vermoeidheid klachten hebt of andere gezondheid klachten zou het het beste en gezondste zijn dat je met gevarieerde, ongeraffineerde gezonde biologische voeding voldoende voedingstoffen binnenkrijgen.

Er zijn echter wat maars…

Helaas eet maar 2 tot 15% van de Nederlandse bevolking genoeg groenten. Daarbij eet het grotendeel van de bevolking bewerkte voeding dat arm is aan micronutriënten.

Dan zijn er nog groepen mensen die geen vis of vlees willen eten. Deze groep zal wel degelijk tekorten krijgen aan bijvoorbeeld B12 vitamine. In deze situatie is het van belang om een goed opneembare actieve vorm van B12 te nemen.

Onderzoek toont aan dat 58,8% van de Nederlandse bevolking onvoldoende vitamine D in het bloed heeft. Die groep zal zeker moeten bijschikken.

We zien bij veel ouderen tekorten aan maagzuur waardoor B12 niet goed wordt opgenomen en dus bijgeschikt moet worden in de vorm van een smettablet of injecties. B12 tekorten zien we ook bij mensen met een maagzweer, gastritis of mensen die besmet zijn met de bacteriën helicobacter pylori.

Ik zal nog een paar groepen mensen bespreken die wel degelijk baat hebben bij extra biologisch goed opneembare suppletie (geen synthetische vorm).

 

DNA testen

Ik ben hier overigens achter gekomen na een uitgebreid DNA-onderzoek. Ook dat ik aanleg heb voor obesitas en l’carnitine die verantwoordelijk is voor goede vetverbranding niet voldoende binnen krijg. Ik vul dit zelf weldegelijk aan met extra suppletie. Ik heb een periode onbewust weinig vlees gegeten waardoor ik niet alleen tekorten kreeg aan l’carnitine maar ook taurine wat superbelangrijk is voor vele lichaamsprocessen en ook om geen galstenen te ontwikkelen. Ik kraag dan ook galstenen. Nu als ik wat minder trek in vlees en vis heb slik ik wel taurine bij. Ik werk als integraal personal trainer nauw samen met iDDNA. Op dit moment het meest vernieuwende bedrijf die op basis van jouw persoonlijke DNA en mijn uitgebreide lifestyle protocollen een holistisch plan ontwikkeld waarbij gebruik gemaakt wordt van een handige app. Met de uitslagen van je DNA kunnen we zien waar je vanuit de basis wat zwakheden hebt om daarna de boel te optimaliseren met voeding, lifestyle en eventueel wat extra suppletie. Mocht jij dit ook belangrijk vinden kunnen we een afspraak maken om te kijken of de DNA test met programma een uitkomst kan bieden.

 

 

Synthetische suppletie 

Ik zou wel graag willen melden dat ik zeker geen voorstander ben van synthetische vitamines of suppletie.

Deze worden voornamelijk op chemische wijze geproduceerd en komen dus niet uit natuurlijke groenten of fruit. Ook zijn deze vaak te hoog gedoceerd en bevatten meestal onvoldoende hulpstoffen om goed opgenomen te kunnen worden. Of ze bevatten hulpstoffen die niet bevorderlijk zijn voor een optimale gezondheid. Als je besluit om vitamines en mineralen bij te slikken kies dan voor suppletie die als samenstelling zo dicht mogelijk bij de natuur zitten en een hoge biologische opneembaarheid hebben.

Maar het beste blijft, als je geen klachten of aandoeningen hebt, om natuurlijk alles zo veel mogelijk uit gevarieerde biologische voeding te halen. Eventueel aangevuld met greens poeder wat ook hoogwaardige voeding bevat in zijn natuurlijke vorm. Mix je greens met verschillende goede merken en zorg dat er ook wat pre/ probiotica en enzymen in zitten.

Het is niet altijd makkelijk om erachter te komen of je wel of niet iets moet bijschikken of dat je voldoende binnenkrijgt en ook de opname van voedingstoffen wel goed is en dus de darmen goed genoeg functioneren.

Ik hoop dat ik met deze blog iets meer duidelijkheid heb geschept maar ik begrijp dat het ook meer stof tot nadenken geeft en dus nog meer vragen oplevert.

Voor nu geniet van je dag!

Als je twijfels hebt kom dan langs om je goed te laten informeren.

Mocht je na aanleiding van deze blog nog vragen hebben vul dan het contactformulier op de website in met je vraag.

https://iboyatraining.com/contact/

Wil je starten met je voeding te optimaliseren en je nachtrust te verbeteren kun je hier het gratis E-book downloadden

https://iboyatraining.com/downloads/gratis-ebook-voedingstips-hormoonbalans-mentale-rust/

Voor nu geniet van je dag!

Liefs,

Iboya -Integraal personal trainer in Amsterdam-

Orthomoleculaire voedingsleer

Wat is Orthomoleculaire voedingsleer?

In 1968 werd de term ‘orthomoleculair‘ voor het eerst gebruikt door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. Het doel van de orthomoleculaire geneeskunde is het streven om te werken met stoffen die het lichaam kan verwerken en gebruiken zonder schade.

De rol van voeding

Al eeuwen geleden maakte men gebruik van de wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben. Zo noemt Hippocrates (460-377 v Chr) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding en hanteert Maimonides (1135-1204) de stelling dat: ‘geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld’. Dit idee verloor belangstelling, toen vanaf ongeveer 1850 de chirurgie steeds grotere resultaten boekte en na de tweede wereldoorlog de antibiotica als krachtig middel tegen infectieziekten ontwikkeld werd. De invloed van voeding werd naast deze zeer effectieve behandelmethoden als ondergeschikt ervaren.

Er werden steeds meer gebrekziekten ontdekt in het begin van de 20e eeuw die genezen konden worden door het toedienen van één vitamine. Om een voorbeeld te noemen: het bleek dat met vitamine C scheurbuik voorkomen en genezen kon worden. Vanaf ongeveer 1960 werd het steeds duidelijker dat voeding meer invloed heeft dan alleen het voorkomen van de typische gebrekziekten. Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Inmiddels is duidelijk dat slechte voedingsgewoonten en stress een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes.

Voeding geeft niet genoeg

In de orthomoleculaire behandelwijze streven we ernaar om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en schadelijke stoffen te vermijden en te neutraliseren. Zelfs voor een gezond persoon is het bijna onmogelijk om optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren via de voeding. Een bekend voorbeeld is foliumzuur. Zelfs in de reguliere geneeskunde worden gezonde vrouwen die zwanger willen worden, geadviseerd om extra foliumzuur te nemen. Dit verkleint de kans dat een kind met een open ruggetje wordt geboren.

Het kan nodig zijn om, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen met als doel ziekten te voorkomen en te behandelen. In voedingssupplementen zit een hoog gehalte aan stoffen die in geringere hoeveelheden ook in de voeding voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook bijvoorbeeld de bioflavonoïden.

Over het algemeen kunnen orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen zonder problemen gebruikt worden naast andere regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Soms kunnen orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Daarom is het van belang dat een arts, apotheker of therapeut op de hoogte is van wat u gebruikt.

IS EEN GLUTENVRIJ DIEET ZINVOL?

gluten-main_2

Eet je nou wel of geen brood als je niet allergisch bent voor gluten? In mijn omgeving merk ik dat mensen het vaak overdreven vinden om broodproducten te vervangen en/ of te vermijden. Echter kunnen de gluton-eiwitten ook zonder een allergische reactie schade toebrengen aan de darmen.

Jesse van der Velde heeft hier een goed onderbouwde blog over geschreven. Echt even lezen, dit is ook van heel groot belang als je kinderen hebt!!!

Lees hier het hele artikel!

Iboya Triz

 

iboya-training-image

 

Integraal Personal Trainer Amsterdam

 

 

 

Gezonde voedingstips van Iboya

Wanneer nieuwe klanten mij om hulp vragen om bijvoorbeeld af te vallen of fitter te worden, vraag ik altijd “hoe ziet je voedingspatroon eruit” .”Vrij gezond “ zeggen de meeste dan. 3 tot 5 dagen houden ze hun voeding bij en wat blijkt…. Toch iets minder gezond dan zij dachten. Daarom wat gezonde voedingstips voor iedere maaltijd.

Gezonde voeding

Ontbijt :

Zorg dat je ontbijt de grootste maaltijd is, dit zorgt voor een hoger metabolisme (dat is je vetverbranding gedurende dag). Eet bijvoorbeeld muesli zonder suiker, of havermout met rijstemelk of amandelmelk (liefst glutenvrij), of volle yoghurt met bijvoorbeeld zaden, noten, chia zaad, rood fruit, of een omelet met groenten, bijvoorbeeld spinazie, ui, en zalm. Probeer ook eens boekweitpannenkoekjes met zalm, avocado, alfalfa, humus, etc. Er zijn genoeg heerlijke recepten te vinden op internet, maar ik zal af en toe hier ook eens wat posten.

Tussendoortje :

Eet gezonde tussendoortjes, zoals een gekookt eitje, een halve avocado, of snack groente zoals mini komkommers, noten of fruit. Pas op met te veel fruit. Fruit veroorzaakt namelijk een hoge bloedsuikerspiegel, wat tegen kan werken tijdens het afvallen. Zorg ervoor dat je ook rond 5 uur weer een tussendoortje eet zodat het lichaam geen vetreserves op gaat slaan.

Lunch :

Zorg ervoor dat je ook bij de lunch rauwkost of groenten eet. Eet niet teveel geraffineerde koolhydraten zoals brood. Brood is namelijk een echte dikmaker, ik zal hierover meer vertellen in een andere blog. Het is beter om langzame, natuurlijke koolhydraten te eten, zoals kikkererwten, linzen, quinoasalade, tonijnsalade, kipsalade, rijstwafel met bijvoorbeeld avocado, kipfilet, zongedroogde tomaten of geitenkaas.

Avondeten :

Eet voornamelijk eiwitten en groenten; kip, rundvlees met mate, vis vooral de kleine vissoorten (bevatten minder zware metalen).

Verder heb je ook zeer zeker vetten nodig. Bijvoorbeeld om belangrijke stoffen te kunnen opnemen en o.a hormonen aan te maken. Een vetvrij dieet is zeer ongezond. Zorg dus dat je maaltijden altijd een klein beetje vet bevatten. De juiste vetten zorgen ook weer voor een hogere vetvebranding. Het zijn snelle suikers zoals frisdrank en geraffineerde koolhydraten waar je dik en moe van wordt.

Tenslotte is het goed langzaam te eten en je eten goed te kauwen, zodat je enzymen kunt aanmaken die helpen om de goede voedingsstoffen op te nemen.

Iboya


 

Floortjes dagboek – Week 2

Floortje Lopes (28) leidt een druk bestaan in Amsterdam als vrouw, moeder van twee dochters, eigenaar van twee bedrijven, vriendin en levensgenieter. Met haar actieve bestaan geeft Floortje niet altijd de aandacht en rust aan haar lijf die het wel verdient. En nodig heeft!

Mede door een verkeerd behandelde sportblessure heeft zij altijd pijn in haar rug en regelmatig last van heftige migraine. Samen met Iboya Triz gaat Floortje aan de slag om weer pijnvrij en met een gezond en fit lichaam door het leven te gaan.

In deze korte blogs houdt Floortje haar inzichten en proces bij.

Floortje Lopes24 November – Afgelopen weken heb ik door mijn schema lastig kunnen afspreken voor mijn volgende training met Iboya. Maandag ochtend kon ik eindelijk weer. Wat een energieke manier om de week te starten!

Iboya had na de intake een aantal tips en oefeningen naar me gestuurd in het verslag. Ik heb dus niet helemaal stil gezeten. Het fijne van de intake was dat we alle oefeningen wel al doorgelopen hadden en Iboya me had gewezen op alle belangrijke details in mijn houding tijdens de uitvoering. Heel anders (en effectiever) dan ik al die jaren heb gedaan!

In mijn vorige blog was ook te lezen dat ik na de intake meeting weer geinspireerd was om mijn  juicer uit de kast te halen. Dat heb ik afgelopen tijd ook volgehouden. En ik merk duidelijk het verschil!

Ik eet normaal bakken met fruit. Ik haal mijn 2 stuks per dag makkelijk (ongeveer x 4 zelfs). Zeker als ik met veel fruit ontbijt, merkte ik dat eigenlijk heel de dag door in mijn verdere eetpatroon. Ik schommel dan veel meer en heb veel trek. Sinds ik weer begin met veggie shakes of andere eiwit- en groenterijke ontbijtjes, voel ik me eigenlijk veel langer vol en heb minder behoefte om te snacken. Fijn voor de slanke lijn natuurlijk, maar ook voor mijn hormoonstelsel heb ik nu begrepen.

Gisteren dus mijn tweede training gehad. De oefeningen zijn op dat moment eigenlijk niet eens heel zwaar, maar ik heb het vanochtend wel gevoeld hoor. En niet persé de grote spiergroepen, wat ik gewend was van workouts in de sportschool of met groepslessen. Maar juist kleine “vergeten” spiertjes, waarvan ik nu al merk hoe belangrijk ze zijn voor mijn houding en “shaping”.

Vanochtend heb ik een momentje genomen om de meditatie oefening te doen die Iboya me had meegegeven. Daarna gevolgd door de stretches voor de spieren die bij mij verkort zijn en de oefeningen die ik ook de dag ervoor heb gedaan. Ben ik nou echt meer gefocust en relaxed vandaag? Zou dat dan toch komen door de meditatie oefening en net even die aandacht voor mijzelf en mijn lichaam in de ochtend? Ik ben benieuwd!

Morgenochtend start ik weer met een training bij Iboya en dan ga ik merken of mijn dag weer zo gefocust en een stuk meer ontspannen is dan wanneer ik op de automatische piloot in de mallemolen stap. Ik heb er zin in!

Keep you posted!

Floortje