Integraal personal trainer in Amsterdam Integraal personal trainer in Amsterdam

Orthomoleculaire voedingsleer

Wat is Orthomoleculaire voedingsleer?

In 1968 werd de term ‘orthomoleculair‘ voor het eerst gebruikt door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. Het doel van de orthomoleculaire geneeskunde is het streven om te werken met stoffen die het lichaam kan verwerken en gebruiken zonder schade.

De rol van voeding

Al eeuwen geleden maakte men gebruik van de wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben. Zo noemt Hippocrates (460-377 v Chr) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding en hanteert Maimonides (1135-1204) de stelling dat: ‘geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld’. Dit idee verloor belangstelling, toen vanaf ongeveer 1850 de chirurgie steeds grotere resultaten boekte en na de tweede wereldoorlog de antibiotica als krachtig middel tegen infectieziekten ontwikkeld werd. De invloed van voeding werd naast deze zeer effectieve behandelmethoden als ondergeschikt ervaren.

Er werden steeds meer gebrekziekten ontdekt in het begin van de 20e eeuw die genezen konden worden door het toedienen van één vitamine. Om een voorbeeld te noemen: het bleek dat met vitamine C scheurbuik voorkomen en genezen kon worden. Vanaf ongeveer 1960 werd het steeds duidelijker dat voeding meer invloed heeft dan alleen het voorkomen van de typische gebrekziekten. Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Inmiddels is duidelijk dat slechte voedingsgewoonten en stress een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes.

Voeding geeft niet genoeg

In de orthomoleculaire behandelwijze streven we ernaar om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en schadelijke stoffen te vermijden en te neutraliseren. Zelfs voor een gezond persoon is het bijna onmogelijk om optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren via de voeding. Een bekend voorbeeld is foliumzuur. Zelfs in de reguliere geneeskunde worden gezonde vrouwen die zwanger willen worden, geadviseerd om extra foliumzuur te nemen. Dit verkleint de kans dat een kind met een open ruggetje wordt geboren.

Het kan nodig zijn om, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen met als doel ziekten te voorkomen en te behandelen. In voedingssupplementen zit een hoog gehalte aan stoffen die in geringere hoeveelheden ook in de voeding voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook bijvoorbeeld de bioflavonoïden.

Over het algemeen kunnen orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen zonder problemen gebruikt worden naast andere regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Soms kunnen orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Daarom is het van belang dat een arts, apotheker of therapeut op de hoogte is van wat u gebruikt.

Aanleren bewegingspatronen

Dans specifieke training

Training voor dansers

Ready to dance!

Speciale training voor (professionele) dansers en jonge dansers ( vanaf 10 jaar )

Bij deze trainingen wordt gekeken naar de zwakke schakels van de danser, zodat maximale resultaten bereikt kunnen worden. Eventuele spierdisbalans wordt opgeheven door te kijken naar verkorte of verzwakte spieren. Met gerichte oefeningen wordt de basis, de ‘core’ versterkt om de balans, techniek en coördinatie, functionele kracht, explosiviteit, sprongtechniek en presentatie te verbeteren.

12-24 lessen, 1-4 maanden

voor en na plastische chirugie

Speciale trainingen om het resultaat van een plastisch chirurgische ingreep vele malen te verhogen.

De trainingen vinden plaats vóór en na de ingreep. Ze zorgen voor een betere doorbloeding waardoor je sneller en mooier herstelt. Daarnaast verbeteren de lichaamshouding en het spierstelsel. Dit leidt tot een mooier resultaat van bepaalde ingrepen, zoals borst-, bil-, buik- en beencorrectie. Je krijgt strakke, lange spieren.

12-24 lessen, 1-4 maanden

nek- en rugklachten

Als integraal personal trainer krijg ik vaak de vraag: “Hoe kom ik van mijn nek- en rugklachten af?” Het eerste wat ik dan vraag is: “Heb je een zittend beroep?” Als tweede kijk ik naar de houding. Wat ik dan vaak zie is een slechte houding met veelal verkorte en verzwakte spieren, een zogenaamde spierdisbalans.

Nek & rugklachten door een zittend beroep

Wat is het gevolg van een zittend beroep?

Bij een zittend beroep verkort de heupbuiger een spier die vanuit de lies door de buikwand aan de onderrug vastzit. Als de spier verkort, trekt hij de onderrug hol en omdat beide kanten niet dezelfde spierspanning hebben, trekt het de onderrug ook wat scheef. Met als gevolg pijn in de liesstreek en onderrug.

Daarbij is er nog een grote rugspier die in een V loopt: van de onderrug naar de voorkant van de schouders. Als deze verkort, trekt hij de onderrug hol en de schouders naar voren.

Dit veroorzaakt pijn in de onderrug en in de nek. Dit is een voorbeeld van hoe veelvoorkomende klachten ontstaan.

Nek & rugklachten door slechte houding

Ik zie ook al veel jonge mensen met nek- en rugklachten door een foute houding achter hun computer of smartphone. Een fysiotherapeut of mensendieck werk vaak niet voldoende, dus eindigen ze uiteindelijk in onze praktijk met direct meer resultaat.

Oplossen of verminderen van nek & rugklachten

Vaak lopen mensen onnodig jarenlang onnodig rond met pijn terwijl dit probleem vaak snel op te lossen is. Mensen die bij mij met veel klachten en pijn in de praktijk komen, ervaren na 4 lessen verlichting van de pijn en hun leven wordt dan niet meer beïnvloed door de klachten. Na 8 tot 12 lessen zijn ze bijna altijd van het probleem af. Door mijn eenvoudige methode met simpele stretches en effectieve oefeningen help ik je van jouw nek- en rugklachten af.

Daarbij leer ik je aan hoe je deze klachten in de toekomst kunt voorkomen. Kom langs voor een GRATIS diagnose om vast te stellen waar de klachten vandaan komen.