Integraal personal trainer in Amsterdam Integraal personal trainer in Amsterdam

Zijn veel glutenvrije broodvervangers wel zo gezond?

Glutenvrij dieet Personal trainer Amsterdam

Ik vertel al mijn klanten om zo glutenvrij mogelijk te eten omdat de tarweproducten van nu bestaan uit tarwe dat door de manipulatie om het sneller te laten groeien ook moeilijker verteerbaar is geworden en daardoor ook meer schade kan geven aan de darmwand (darmslijmvlies beschadiging waardoor voedingstoffen minder goed worden opgenomen).

Helaas is het zo dat de meeste glutenvrije producten veel suikers bevatten en vaak weinig voedingstoffen. Veel glutenvrije producten die verkocht worden in de winkel bestaan vaak uit lege caloriebronnen en zijn rovers van essentiële voedingstoffen. Omdat veel glutenvrije producten gemaakt worden van glutenvrij zetmeel en suikers verstoor je daarbij ook je suikerhuishouding en dus je darmflora.

Kijk daarom dus goed op de etiketten hoeveel suikers en voedingstoffen er in het product zitten.
Wil je tocht echt deze broodvervangers eten eet dit dan met mate en alleen de producten die niet te veel suiker bevatten en meng dit met producten die je bloedsuiker stabiliseren (veel vezels, eiwitten of wat gezonde vetten) en vol met gezonde voedingstoffen zitten.

Beter is het nog om je eigen glutenvrije brood of crackers te bakken of meer kikkererwten, linzen en quinoa door je salades en gerechten te gooien in plaats van brood. We zien ook steeds meer glutenvrije producten gemaakt van bijvoorbeeld kikkererwten of linzen.
Vergeet niet dat als je geen brood meer eet dat je voldoende producten uit de zee eet waar jodium in zit om zo geen jodiumtekorten te krijgen. Jodium versneld de schildklierwerking. Denk aan witvis, schaaldieren en zeewier producten. Pas op overdrijf niet met deze producten omdat te veel jodium ook weer uiteindelijk de schildklier kan vertragen! Alles met mate!
Eet voor 85% gezond en voor de rest is dat wijntje en stokbroodje met kaas echt wel eens oke! Ben jij zo iemand die gaan maat kan houden? Neem dan direct de volgende dag een smoothie of soepen dag zodat je de schade zo beperkt. Ik zondig meestal in het weekeinde en heb op maandag altijd mijn detox soep of smoothie dag!

En vergeet niet volop te genieten als je zondigt!! En wie zegt dat je niet kan genieten van gezonde gerechten? Eet met aandacht (mindfulness oefening), eet gevarieerd en kauw goed voor goede opname van de vitamines en mineralen;)

Recept glutenvrij volkorenboekweitbrood met gist
500 gram glutenvrij boekweitmeel
1 zakje gist en 2 theelepels broodzout (te koop bij een goede warme bakker)
6 deciliter water
1 theelepel koudgeperste olie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet het cakeblik in met kokosolie. Meng de gist en het meel en voeg het water eraan toe en mix het geheel tot een glad dik beslag. Gooi het beslag in het cakeblik en laat het 45 minuten rijzen op een warme plek onder een vochtige doek. Bak het brood midden in de oven in 45-55 minuten gaar.
Tip voor minder droog brood; voeg 75 gram quinoa of gierst toe. Natuurlijk kun je ook wat verschillende zaden of lijnzaad toevoegen.

Detox soep
Ingevroren soepgroenten van Demeter
Bouillon van de soepfabriek
Eventueel wat kikkererwten of linzen goed geweld en omgewassen
Fruit een ui en knoflook in de soeppan en gooi de bouillon en soepgroenten eraan toe.

Drink hiernaast thee getrokken van Gember, kurkuma, kaneelstokje en voeg op het einde een schijfje citroen en een klein beetje zwarte peper of olijfolie toe om de gezonde stoffen van de Kurkuma ook daadwerkelijk op te kunnen nemen.

Echt goed afvallen? Boost je testosteron, voor zowel mannen en vrouwen van groot belang!

Waarom is een juiste hoeveelheid testosteron belangrijk?

Testosteron wordt zowel door mannen als vrouwen aangemaakt en is essentieel om af te kunnen vallen. Helaas zijn er factoren buiten de genetische factoren waardoor de productie van dit belangrijke hormoon niet meer optimaal is.

We denken dan aan te lang en te veel aanhoudende stress wat buikvet geeft, de oestrogeenproductie verhoogt en weer de testosteron productie verlaagt. Een te hoog vetpercentage, leverproblemen door bijvoorbeeld te veel alcohol. Alcohol overbelast de lever en verhinderd de afbraak van oude oestrogenen met als gevolg te veel oestrogenen in verhouding met de testosteron levels. Veel vliegen naar het buitenland, onvoldoende herstellende nachtrust en langdurige cardio sessies (langer dan 45 min) verlagen de testosteron levels ook.

Testosteron is van belang voor een gezond libido, de aanmaak van spieren en dus je trainingsresultaat, competitiedrang (verder komen in het leven) en niet onbelangrijk je zelfvertrouwen. Het zorgt er dus eigenlijk voor om beter je angsten te overwinnen en net een stap verder te gaan zodat je je dromen waar kunt maken. Grappig genoeg werkt het ook wel de andere kant op. Gaat het juist goed op je werk en krijg je een promotie naar een leidinggevende functie dan kan deze positieve gemoedtoestand vol zelfvertrouwen je testosteron ook wat boosten is gebleken uit onderzoek.

Wist je dat testosteron je helpt om je goed te kunnen oriënteren? Mannen zijn beter in zich te oriënteren mede of voornamelijk omdat ze meer testosteron hebben dan vrouwen. Mijn oriëntatie als vrouw moet ik eerlijk bekennen is dramatisch, “leven Googlemaps”, dat scheelt een hoop frustratie en dus minder aanmaak van het stresshormoon cortisol!  Dus Googlemaps draagt bij mij mede bij aan een slanker bestaan;).

Hoe zorg je voor optimale testosteron levels.

Om testosteron aan te maken heb je ook voldoende cholesterol en zink nodig. Dus een goed uitgebalanceerd voedingspatroon is essentieel. Om voldoende testosteron aan te kunnen maken wil je voldoende gezonde verzadigde vetten tot je nemen. Een vetvrij dieet is echt ongezond! Verzadigde vetten zijn belangrijk voor de productie van hormonen en dus ook testosteron. Zorg voor een gezond vetpercentage, hoe meer (buik) vet hoe meer vrouwelijk hormoon en minders testosteron er wordt aangemaakt. Ik vertelde al dat stress je testosteron levels verlaagt dus wil je echt je stresslevels verlagen door aan je mentale rust te werken. Mediteren dus! Korte meditaties van 10 minuten per dag is al voldoende! Je kunt de korte zitmeditatie gratis downloaden van mijn website net als het gratis E-book gezonde voeding en gezonde nachtrust. Een gezonde nachtrust is niet alleen van belang om goed te kunnen regenereren maar ook om voldoende testosteron te kunnen produceren.

Korte intensieve krachttraining en explosieve korte intervaltraining geeft je testosteron ook een boost! Dus work that body waarbij je niet alleen meer testosteron aanmaakt en dus je sexdrive verhoogt maar je lichaam ook mooier en sexyer van uit gaat zien! En laten we eerlijk zijn wie wil er nou niet de beste versie van zichzelf worden mede door een mooier strakker lijf?

Geniet van de dag! Zet negativiteit om in positiviteit!

Door Iboya Triz

-Integraal (holistisch) Personal trainer Amsterdam-

 

Wel of niet extra vitamines of suppletie slikken?

Extra vitamines uit suppletie is onzin? Deels ben ik het daar zeker mee eens.

Er is de laatste tijd weer veel in het nieuws over dat extra vitamines onzin zijn.

Daar ben ik het deels mee eens maar wat zo jammer is dat er niet goed wordt uitgelecht in welke situaties deze wel degelijk van belang kunnen zijn.

Ik voel me geroepen om hier echt wat beter uitleg over te geven.

Als je niet echt vermoeidheid klachten hebt of andere gezondheid klachten zou het het beste en gezondste zijn dat je met gevarieerde, ongeraffineerde gezonde biologische voeding voldoende voedingstoffen binnenkrijgen.

Er zijn echter wat maars…

Helaas eet maar 2 tot 15% van de Nederlandse bevolking genoeg groenten. Daarbij eet het grotendeel van de bevolking bewerkte voeding dat arm is aan micronutriënten.

Dan zijn er nog groepen mensen die geen vis of vlees willen eten. Deze groep zal wel degelijk tekorten krijgen aan bijvoorbeeld B12 vitamine. In deze situatie is het van belang om een goed opneembare actieve vorm van B12 te nemen.

Onderzoek toont aan dat 58,8% van de Nederlandse bevolking onvoldoende vitamine D in het bloed heeft. Die groep zal zeker moeten bijschikken.

We zien bij veel ouderen tekorten aan maagzuur waardoor B12 niet goed wordt opgenomen en dus bijgeschikt moet worden in de vorm van een smettablet of injecties. B12 tekorten zien we ook bij mensen met een maagzweer, gastritis of mensen die besmet zijn met de bacteriën helicobacter pylori.

Ik zal nog een paar groepen mensen bespreken die wel degelijk baat hebben bij extra biologisch goed opneembare suppletie (geen synthetische vorm).

 

DNA testen

Ik ben hier overigens achter gekomen na een uitgebreid DNA-onderzoek. Ook dat ik aanleg heb voor obesitas en l’carnitine die verantwoordelijk is voor goede vetverbranding niet voldoende binnen krijg. Ik vul dit zelf weldegelijk aan met extra suppletie. Ik heb een periode onbewust weinig vlees gegeten waardoor ik niet alleen tekorten kreeg aan l’carnitine maar ook taurine wat superbelangrijk is voor vele lichaamsprocessen en ook om geen galstenen te ontwikkelen. Ik kraag dan ook galstenen. Nu als ik wat minder trek in vlees en vis heb slik ik wel taurine bij. Ik werk als integraal personal trainer nauw samen met iDDNA. Op dit moment het meest vernieuwende bedrijf die op basis van jouw persoonlijke DNA en mijn uitgebreide lifestyle protocollen een holistisch plan ontwikkeld waarbij gebruik gemaakt wordt van een handige app. Met de uitslagen van je DNA kunnen we zien waar je vanuit de basis wat zwakheden hebt om daarna de boel te optimaliseren met voeding, lifestyle en eventueel wat extra suppletie. Mocht jij dit ook belangrijk vinden kunnen we een afspraak maken om te kijken of de DNA test met programma een uitkomst kan bieden.

 

 

Synthetische suppletie 

Ik zou wel graag willen melden dat ik zeker geen voorstander ben van synthetische vitamines of suppletie.

Deze worden voornamelijk op chemische wijze geproduceerd en komen dus niet uit natuurlijke groenten of fruit. Ook zijn deze vaak te hoog gedoceerd en bevatten meestal onvoldoende hulpstoffen om goed opgenomen te kunnen worden. Of ze bevatten hulpstoffen die niet bevorderlijk zijn voor een optimale gezondheid. Als je besluit om vitamines en mineralen bij te slikken kies dan voor suppletie die als samenstelling zo dicht mogelijk bij de natuur zitten en een hoge biologische opneembaarheid hebben.

Maar het beste blijft, als je geen klachten of aandoeningen hebt, om natuurlijk alles zo veel mogelijk uit gevarieerde biologische voeding te halen. Eventueel aangevuld met greens poeder wat ook hoogwaardige voeding bevat in zijn natuurlijke vorm. Mix je greens met verschillende goede merken en zorg dat er ook wat pre/ probiotica en enzymen in zitten.

Het is niet altijd makkelijk om erachter te komen of je wel of niet iets moet bijschikken of dat je voldoende binnenkrijgt en ook de opname van voedingstoffen wel goed is en dus de darmen goed genoeg functioneren.

Ik hoop dat ik met deze blog iets meer duidelijkheid heb geschept maar ik begrijp dat het ook meer stof tot nadenken geeft en dus nog meer vragen oplevert.

Voor nu geniet van je dag!

Als je twijfels hebt kom dan langs om je goed te laten informeren.

Mocht je na aanleiding van deze blog nog vragen hebben vul dan het contactformulier op de website in met je vraag.

https://iboyatraining.com/contact/

Wil je starten met je voeding te optimaliseren en je nachtrust te verbeteren kun je hier het gratis E-book downloadden

https://iboyatraining.com/downloads/gratis-ebook-voedingstips-hormoonbalans-mentale-rust/

Voor nu geniet van je dag!

Liefs,

Iboya -Integraal personal trainer in Amsterdam-

IS EEN GLUTENVRIJ DIEET ZINVOL?

gluten-main_2

Eet je nou wel of geen brood als je niet allergisch bent voor gluten? In mijn omgeving merk ik dat mensen het vaak overdreven vinden om broodproducten te vervangen en/ of te vermijden. Echter kunnen de gluton-eiwitten ook zonder een allergische reactie schade toebrengen aan de darmen.

Jesse van der Velde heeft hier een goed onderbouwde blog over geschreven. Echt even lezen, dit is ook van heel groot belang als je kinderen hebt!!!

Lees hier het hele artikel!

Iboya Triz

 

iboya-training-image

 

Integraal Personal Trainer Amsterdam